(…)να φοβηθείτε τους καιρούς που η ανθρωπότητα θ’ αρνηθεί να υποφέρει!

της βάσιας αργέντη,

Σε μία a priori τρομοκρατημένη κοινωνία, κυρίως σε πνευματικό επίπεδο, δεν περιμένεις τίποτε περισσότερο από τα να δέχεται βουβή ό,τι της συμβαίνει.. Η εξουσιολαγνεία, η ημιμάθεια, ο πολιτικαντισμός και η απανταχού και πλήρης αδιαφορία δίνουν τη σκυτάλη στις διπλανές του ,λειασμένες πλέον, έννοιες. Κι όλο αυτό οδηγεί μαθηματικώς σε αδιέξοδο. Παρακολουθώ τα τεκτενόμενα με στόμα ορθάνοιχτο. Από τη μία οι δήθεν σοσιολδημοκράτες και δήθεν αριστεροί κι από την άλλη οι δήθεν αγράμματοι πατριώτες (χ.α). Καλά δε για το βίντεο των ξεχασμένων διασήμων που ξαφνικά ράγισε η καρδούλα τους για τους Ουκρανούς, τι να πω; Κρίμα που έφυγε ο Φώσκολος. Από την άλλη, τις τελευταίες ώρες έχουν εισβάλει σε σπίτια αναρχικών και πιάνουν όποιον βρουν…Για να καταλάβω, η πολιτική και πνευματική τους αβελτηρία δεν χωρά πουθενά την ηθική και δεν έχει τελματικό βυσσό; Μία τρέχουν πίσω από τους μετανάστες, τώρα πίσω από τους αναρχικούς…και σε λίγο καιρό σε κάθε πικραμένο.. Όσον αφορά τους πρώτους, όπως πολύ σωστά το εξέφρασε ένας φίλος, δεν υπερασπιζόμαστε τους μετανάστες από φετίχ, ηλίθιοι.
Δεν τους υπερασπιζόμαστε σαν να κουβαλάν ιδέες ή πολιτισμό που να ζηλεύουμε ή σαν άτομα τον καθέναν ξεχωριστά, λες και όλοι οι Αφγανοί, Πακιστανοί, Μπαγκλαντεσιανοί είναι καλοί άνθρωποι. Απλώς, υπάρχει κάτι άλλο που εσείς αγνοείτε.. Ο σεβασμός στο πανόραμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όσο για τους δεύτερους, απλώς θα αρχίσω να κατεβάζω και να κρύβω αφίσες από το δωμάτιο μου, τα βιβλία μου θα τα κάψω και μετά μπορείτε να μας κρεμάσετε όλους μαζί. Δεν μας έχει μείνει και τίποτε άλλο απείραχτο. Μοναχά, οι ιδέες μας, η ψυχή μας και κάποια εκ των ονείρων μας, που κοντεύουν κι αυτά να αυτοκτονήσουν μες στην στωικότητα της βλακείας σας.

Ντρέπομαι για όλα τα παραπάνω, ντρέπομαι που αισθάνομαι ανίκανη να συμβάλλω με νέους τρόπους σε αυτή τη στείρα κοινωνική ανέλιξη. Αλλά κι ο Καστοριάδης κι ο Αξελός κ.λ.π εαν ζούσαν, σίγουρα θα ντρεπόντουσαν αν μας έβλεπαν…σίγουρα τα μάτια τους θα έσβηναν από την ανθρώπινη κατάντια μας…Και κάτι τελευταίο που έχω βαρεθεί να το βλέπω να υπερασπίζεται ως ιδέα, εκείνο το «Ζούμε στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία».. Ναι, αλλά δεν πραγματώθηκε ΠΟΤΕ σε αυτή τη χώρα! Ζούμε κάτι χειρότερο κι από τη Χούντα…Δεν ξέρω πώς λέγεται…Αλλά αν το βρω θα το μοιραστώ μαζί σας! Προς το παρόν, αγαπώ τον άνθρωπο ως οντότητα και θα συνεχίσω να το κάνω, θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι τα δικαιώματα μας και θα δρω πάντα κατά των φασιστών και των ρατσιστών.

Ευχαριστώ,
με οργή,
βάσια

(…)να φοβηθείτε τους καιρούς που η ανθρωπότητα θ’ αρνηθεί να υποφέρει, να πεθαίνει για μια ιδέα γιατί αυτή και μόνο η ιδιότητα είναι το θεμέλιο του ανθρώπου αυτή και μόνο ιδιότητα είναι ο άνθρωπος, ξεχωριστός μέσα σε όλη την υφήλιο.(Τα Σταφύλια της Οργής) Τζον Στάινμπεκ1907704_1439860062914686_42241016_n

Σχολιάστε