“Όσα Χωράει Μια Στιγμή”, μυθιστόρημα του Στέφανου Λίβου! Μέσα από τη ματιά ενός αναγνώστη!

Όχι, δεν είμαι κριτικός βιβλίου, αλλά «ένας απλός αναγνώστης» -που μερικές φορές αισθάνομαι τυχερή κι άλλες άτυχη που έμελλε να πέσει στα χέρια μου κάποιο βιβλίο-Κι εδώ συναντά κανείς τη δεύτερη σκέψη του, το δικό του δικηγόρο του διαβόλου να του σιγο-ψιθυρίζει : Ποιος είσαι εσύ που κρίνεις τι είναι καλό και τι όχι; Ποιος είσαι εσύ που νιώθεις άτυχος ή τυχερός;

Επέρχεται σιωπή…

Και τότε απαντάς δυνατά:
«Είμαι ο άνθρωπος, που είτε έχει γνώση είτε όχι, έχει συναίσθημα, έχει ένστικτο, κι αυτά πολλές φορές είναι ισχυρότερα και ουσιαστικότερα από όλες τις γνώσεις του κόσμου. Αυτά γεμίζουν, πλημμυρίζουν και ξυπνούν την σιωπηλή ψυχή σου!»
Δεν μιλώ-φυσικά- για βιβλία ιστορικά, επιστημονικά και γνώσεων που δεν δύναται κανένα ένστικτο να ανταγωνιστεί την αντικειμενικότητα και την εγκυρότητα των στοιχείων που ενέχουν. Αλλά μιλώ για εκείνα τα βιβλία που με ταχύτητες καρδιάς συνδιαλέγονται μαζί σου και σου φωνάζουν τα άγχη σου, τις αγωνίες σου, τις μύχιες σκέψεις σου, τον κρυφό σου έρωτα αλλά και τα πιο μεγάλα σου μυστικά! Και σε αυτά ανήκει και τούτο το βιβλίο!
Βλέπεις αγαπητέ αναγνώστη μου, υπάρχουν βιβλία που δεν σε αφήνουν ασυγκίνητο, που δεν επιτρέπουν το «διάβα» σου μέσα στις σελίδες του, μέσα από τις αράδες που ενέχουν, να το περάσεις αβρόχοις ποσί συναισθηματικά. Αλλά σου επιβάλλουν όσο πιο γλυκά γίνεται να δεθείς και να ταξιδέψεις στο φανταστικό μικρόκοσμο του συγγραφέα μέσα από το δικό του «φακό».
Έτσι κι εδώ, ο Στέφανος Λίβος, ο μόλις 27 χρονών νέος, μοιράζεται μαζί μας μία ιστορία μεγαλειώδους αλήθειας κι αγάπης.
Ας πάρουμε ,όμως, τα πράγματα από την αρχή….
Το περίεργο και άξιο εκτίμησης που αφορά τον Στέφανο έγκειται στο πως διακινεί το βιβλίο του. Δωρεάν και ηλεκτρονικά. Ναι, καλά διαβάσατε!
Δεν τον αφορούν οι πωλήσεις δοσμένες σε χρήμα, αλλά η δυνατότητα να διαβαστεί το έργο του από κάθε λογής άνθρωπο, ακόμα κι από εκείνον που δεν διατίθεται να δώσει 20 ευρώ. Ίσως, κυρίως από εκείνον. Διότι αυτός είναι που θα διψά περισσότερο για μια διείσδυση εσωτερική απ’ ότι άλλοι που τους προσφέρεται τόσο απλόχερα. Βλέπετε το πρωτογενές ένστικτο έχει τη δική του μαγεία όταν εξωτερικεύεται και παίρνει μορφή!
Το βιβλίο του κυκλοφορεί διαδικτυακά με τον τίτλο:

«Όσα Χωράει Μια Στιγμή»

“Θα αναρωτιέστε τι μπορεί να χωρέσει μία στιγμή;
Σας απαντώ: Ένα ολόκληρο βιβλίο, μία ολόκληρη ζωή!”

 *Αξίζει να σημειώσω, πως δεν αγαπώ να διαβάζω ολόκληρα βιβλία μέσα από την ψυχρή οθόνη του υπολογιστή –μιας κι ανήκω στην κατηγορία εκείνων των ανθρώπων που αγαπούν να αγγίζουν, να έχουν «skin» επαφή με το βιβλίο γιατί βαριούνται και τα παρατούν εύκολα, όπως επίσης, πως ανήκω σε εκείνους που εξ’ απαλών ονύχων τους πιάνει ένα «ατέρμονο» χασμουρητό διαβάζοντας ιστορίες αγάπης.

Έρχεται όμως εδώ ο φίλτατος Στέφανος και μου τα ανατρέπει όλα αυτά.
Ξεκινώ να διαβάζω το βιβλίο του και αμέσως νιώθω έναν σεισμό εσωτερικό γιατί όλοι μας κρύβουμε ένα μυστικό :

«Κανένα μυστικό δεν μένει για πάντοτε κρυμμένο.
Σιωπηλά και υπομονετικά, περιμένει στο σκοτάδι.  Σ’ αφήνει
να χτίσεις τη ζωή σου, να στοιχίσεις με προσοχή  τα τούβλα
σου και μετά φανερώνεται.  Δίνει μία και στα γκρεμίζει όλα.
Γι’ αυτό και διατηρείται άφθαρτο στο χρόνο, γιατί η μοίρα
του είναι στο τέλος να αποκαλυφθεί.»

Μα η θυμοσοφία του λαού δεν έλεγε πως : η Καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, ή το ρητό «Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός;
Προφανώς και κάτι θα ήξεραν οι παλαιοί παραπάνω από εμάς.
Εδώ πάντως παίρνουν σάρκα και οστά τα λεγόμενα τους!
Ο Στέφανος καταφέρνει εξαρχής να σε κάνει να νιώσεις οικεία, να νιώσεις εσένα μέσα από εκείνον, μέσα από έναν άλλον, τον άγνωστο σε εσένα που θα σου δανείσει για λίγο τη ζωή του, τον δικό του πρωταγωνιστή.

Για τί μας μιλάει;

Αφορά ένα μυστικό καθοριστικό για τη ζωή κάποιου, γονείς που δεν στάθηκαν ιδανικοί,  φίλοι που λάτρεψες και άφησες, έρωτες που στέφθηκαν με στεφάνια πίκρας κι όχι χαράς, προδοσίες κι αλήθειες που κανείς δεν ξέρει αν θα μπορούσε να τις αντέξει. Ελλάδα, Λονδίνο, Αναμνήσεις κι ένα τέλος. Ένα τέλος που εσύ δίνεις σε ότι σε κυνηγά ή εκείνο αποφασίζει πότε θα σε πνίξει ή θα σε αφήσει για πάντα ήσυχο;

Ο πρωταγωνιστής μας ακούει στο όνομα  Βασίλης και είναι ένα παιδί που βιώνει της ζωής τα ακόλουθα σαν να λείπει, σαν να απουσιάζει και πλημμυρίζει ενοχές την ψυχή του. Όταν αποφασίσει  όμως να ζήσει, να πορευθεί με ψέματα που έγιναν αλήθειες, με έρωτες, ταξίδια και αναμνήσεις ,η ζωή θα σταθεί εμπόδιο. Αλλά πως-πότε;

Το πως το αφήνω να το μάθετε καθώς θα το διαβάζετε , αλλά πότε; Σε μια στιγμή. Γιατί μια στιγμή είναι ικανή να αλλάξει τα πάντα.

Πρόκειται για ένα βιβλίο καλογραμμένο, ειλικρινές, προσεγμένο και τίμιο από το εξώφυλλο του μέχρι και το τέλος του. Περιγραφικός, άκρως «Παπαδιαμαντικός» και γλωσσικά επίκαιρος ο Στέφανος κατορθώνει να μιλάει για το σήμερα, Σήμερα!
Με έκανε να κλάψω, να χαμογελάσω, να πονέσω -κι όχι δεν έχει να κάνει με τη γυναικεία μου φύση ( θέλοντας να προλάβω τους κακεντρεχείς)-έχει να κάνει με το ότι άφησα την ψυχή μου ελεύθερη, βυθίστηκα στο «είναι» της ιστορίας του Βασίλη, βίωσα μαζί του τον πόνο, τον έρωτα , την απογοήτευση και τη χαρά.
Αλήθεια, πόσοι από εμάς είναι ικανοί να το κάνουν αυτό;
Πόσοι δεν φοβούνται να αφεθούν στις συναισθηματικές πολυλογίες –όχι φλυαρίες- ενός βιβλίου;
Όσοι δεν φοβάστε κάντε το. Ξεφύγετε για μία ώρα από το στρες της καθημερινότητας και μοιραστείτε με τον Βασίλη ( τον πρωταγωνιστή μας) άγχη, αγωνίες και ζωή.
Σε αυτό το βιβλίο , στο βιβλίο της μιας στιγμής του Στέφανου, ενώνεται ο παρορμητισμός, ο συναισθηματισμός με την ίδια τη ζωή και δημιουργούν έναν «άφατο χώρο» που μπορεί κανείς να χτίσει τη δική του σχέση, είτε με τον εαυτό του , είτε με τον άνθρωπο του.
Σίγουρα , ο έρωτας που ξετυλίγεται στις σελίδες του βιβλίου φαντάζει ρομαντικός και κυρίως ουτοπικός, μα προσωπικά πιστεύω πως όλοι τον έχουμε ανάγκη, όλοι λαχταράμε να μοιραστούμε τέτοια λόγια :

« Οι ζωές μας είναι δεμένες με ένα μεταφυσικό
κόμπο. Εμείς οι δύο δε θα χωρίσουμε ποτέ»

Θα ήθελα να συμπληρώσω πως η ποιητική λογοτεχνική του διάθεση δίνει και παίρνει τα ηνία από τη φαντασία στη φαντασία. Πλημμυρισμένο με εικόνες και αλήθειες συναισθηματικά πρωτόφαντες.

«ο κάθε άνθρωπος έχει
δυο καρδιές. Μία που χτυπάει μέσα του και άλλη μία που χτυπάει
αλλού. Όποια κι αν σταματήσει πρώτη, ο άνθρωπος πεθαίνει.»

Δεν αγαπώ τους «βιβλικούς συναισθηματισμούς» αλλά εδώ ο Στέφανος με μάγεψε!
Ίσως ένας σύγχρονος «Παπαδιαμάντης» να έχει γεννηθεί και να βρίσκεται στα πρωτόλεια βήματα του. Στα βήματα που θα χρηστούν ουσιώδη για μία μεγάλη αξιόλογη λογοτεχνική καριέρα.
Μην βιαστείτε να κρίνετε το βιβλίο από τον τίτλο, από τις συναισθηματικά φορτισμένες λέξεις και φράσεις του, όπως προείπα, αφήστε το πνεύμα ελεύθερο.
Εδώ δεν επιστημονολογούμε, δεν ιστορικολογούμε, ούτε βρισκόμαστε σαν κριτικοί, αλλά σαν απλοί άνθρωποι που διαβάζουν με την καρδιά τους, η οποία δεν κάνει ποτέ λάθος. Γιατί; Γιατί δεν δωροδοκείται! Κι αν αισθανθεί σημαίνει πως εδώ κάτι συμβαίνει και σίγουρα δεν θα είναι τυχαίο!
Κι όπως λέει κι ο Στέφανος στο βιβλίο του :  

«Όσο κι αν κρατήσει αυτή η αφήγηση,
στην πραγματικότητα κρατάει μόνο μια στιγμή…»

 Σας προτρέπω να το «ξεφυλλίσετε» !!!!

Εδώ θα βρείτε το λινκ που μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο:
http://stefivos.files.wordpress.com/2011/06/cf8ccf83ceb1-xcf89cf81ceacceb5ceb9-mceb9ceb1-cf83cf84ceb9ceb3cebcceae-ebook2.pdf

Εδώ θα βρείτε την ηλεκτρονική παρουσίαση του βιβλίου:
http://stefivos.wordpress.com/osa-xwraei-mia-stigmi/
Τip!
Who is Στέφανος?
Ο Στέφανος γεννήθηκε το 1984 και μας έρχεται από τη Ζάκυνθο των Ιονίων Νήσων (που φημίζονται για την «τρελή» κουλτούρα που δίνουν ως παρακαταθήκη σε όσους μέλλει να γεννηθούν εκεί) και σπούδασε ψυχολογία. Βρίσκεται στο βροχερό Λονδίνο και από εκεί μας έφερε σε επαφή με το δημιούργημα του.
Εκείνος δηλώνει πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης κι εμείς συμπληρώνουμε πως καταφέρνει να γεμίσει τις δικές μας έρημες καρδιές διαβάζοντας το έργο του. » 

Ελπίζω να με συγχωρήσετε, αλλά δεν έχω ξανά γράψει για βιβλίο, οπότε δεν γνωρίζω αν το έκανα καλά ή όχι! Μα να σας πω την αλήθεια μου; Δεν με πολύ αφορά. Με αφορά όμως πως ότι μοιράστηκα μαζί σας σε τούτο το άρθρο είναι αληθινό και από καρδιάς!
Γι’ αυτό ευχαριστώ τον Στέφανο που μου γέννησε την ανάγκη διαβάζοντας τον! Γράφω σαν τον πιο ταπεινό αναγνώστη!

Ευχαριστώ για την κατανόηση!

Με θαυμασμό,

β.α

Comments
One Response to ““Όσα Χωράει Μια Στιγμή”, μυθιστόρημα του Στέφανου Λίβου! Μέσα από τη ματιά ενός αναγνώστη!”
  1. Ο/Η Thanos λέει:

    Τωρα τι να σου πω….οτι το καταπια σε μια μερα; Οτι πραγματικα εχω την ιδια αισθηση με εσενα τωρα που το διαβασα; Οτι κι εγω εκλαψα και χαμωγελασα με αυτο; Μα πανω απο ολα ηταν ενα ξυπνημα.Σαν κατι που ειχε απο καιρο χαθει μεσα μου τωρα ερχεται στο φως. Η λαχταρα για να βιωσω ξανα στιγμες οσο περιεργες και αν φαινονται σε αλλους. Η αναγκη της ζωης και οχι απλα της υπαρξης. Τα παντα χωρανε σε μια στιγμη.Ακομα και αυτο που δε φανταζοσουνα ποτε οτι θα χωρεσουν. Οσο για το τελος αφηνει μια χαρμολυπη! Και λεω αυτη τη λεξη γιατι μπορει να μην του φερθηκε καλα η ζωη του φιλου μας στο τελος αλλα απο την αλλη καταφερε εστω να τη ζησει πριν του κλεισει αλλη μια φορα το ματι.
    Ευχαριστω για την προταση αυτου του βιβλιου Και ευχαριστω για ολα οσα εχεις γραψει σε αυτο το ιστολογιο.Καθε αναρτηση και ενα ταξιδι σε μαγεμενα μερη που ποτε δε θα τολμουσαμε καν να τα ονειρευτουμε καπωτε.Οχι να μιλαμε και γι αυτα.
    Καλη συνεχεια και καλη μερα »ψυχραιμη» μου φιλη.Με εκτιμηση και θαυμασμο
    Θανος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: