Η «Επανάσταση» του Μάη του ’11 μυρίζει «ζωή», κάτι που έχουμε χάσει και το θέλουμε πίσω!

Διαβάζω όλες αυτές τις μέρες άρθρα σε blogs, σχόλια, στάτους στο Facebook που με εξοργίζουν. Κι αυτή η «οργή»  με ώθησε στο να παραθέσω σε εσάς αυτό το άρθρο που «μπάζει» από παντού εκφραστικά. Αλλά εδώ δεν με ενδιέφερε να κερδίσω εντυπώσεις, ούτε να υποδείξω την όποια σπουδαία ικανότητα μου στη γραφή. Δεν χωράνε ακαδημαϊσμοί και εξωραϊσμοί εδώ. Σας γράφω όπως σκέφτομαι μες στην αγανάκτηση μου. Λαϊκά, απλά κι ίσως μπερδεμένα. Αλλά έτσι νιώθω εσωτερικά: αγανακτισμένη και μπερδεμένη. Η μία σκέψη διακόπτει την άλλη και μετά συνεχίζει η επόμενη που διακόπτεται από την πρώτη κ.ο.κ…Εσάς σας συμβαίνει αυτό;

Μια μερίδα ανθρώπων ενστερνίζεται –και καλώς έως ενός σημείου- πως εμείς ευθυνόμαστε για τα δεινά που μας κατατρύχουν.
Εμείς ευθυνόμαστε για τη «βουλή» ( ενν. τους πολιτικούς μας κυβερνούν) που έχουμε.
Εμείς συντελέσαμε στην οικονομική και κοινωνική μας κατάρρευση.
Ο καθένας με το δικό του τρόπο. Point 1: Ναι Συμφωνώ!

Πώς συντελέσαμε:
Ένας, επειδή χρησιμοποίησε «μέσο» για να μπει στο Δημόσιο.
Ένας άλλος, επειδή έβαλε βύσμα για να φέρουν το παιδί του -πιο κοντά- στη γενέτειρα του.
Ένας, γιατί ακολούθησε πιστά τη συμβουλή του μπαμπά και της μαμάς για πάλη κατάκτησης μιας σταθερής επαγγελματικής θέσης , για ένα σίγουρο μέλλον.
Μπορούμε να φέρουμε άπειρα παραδείγματα μες στα οποία όλοι θα δούμε λίγο πολύ τον εαυτό μας.
Κι εδώ είναι που έρχονται οι «καλοθελητές» και λένε: Άρα;Κι εμείς  φταίμε όχι μόνο οι πολιτικοί;! Point 2: Ναι κι εδώ συμφωνώ.
Και συνεχίζουν οι «καλοθελήτριες» γλώσσες:
Τότε γιατί φωνάζετε αφού φταίτε; Point 3: Όχι! Διαφωνώ!

                                 ¬    Ναι φταίμε και μάλιστα πολύ! Θα συμφωνήσω και δεν θα αποποιηθώ των  -δικών μου- ευθυνών.

Όλοι ευθυνόμαστε λοιπόν, αλλά με πρωτοστάτες εκείνους που μας έμαθαν να σκεφτόμαστε έτσι, που μας εκπαίδευσαν με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε επάξια να τους αντικαταστήσουμε μετά από χρόνια. Να μπορούμε να συνεχίσουμε το έργο που μόνοι τους χάραξαν.
Εμείς σαν έρμαια ακολουθήσαμε. Κι εδώ εστιάζεται το δικό μας φταίξιμο!

Βλέπετε όμως, η παιδεία που ποτέ δεν δεχτήκαμε από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια είναι συνεπίκουρος της ευτελούς -ηθικά- κοινωνίας που έχουμε χτίσει.
Το ότι συμμετείχαμε είτε ηθελημένα είτε αθέλητα ( λίγο πολύ όλοι μας) στον κυκεώνα της κοινωνικής και οικονομικής καταστροφής, δεν μας καθιστά ανήμπορους να αλλάξουμε τον ρου της ειμαρμένης.
Το ότι κάποιος μεγάλωσε και έζησε ως κοιμισμένος και ως πρόβατο δεν σημαίνει πως του αφαιρείται το δικαίωμα να ξυπνήσει.
Εμείς ξυπνήσαμε! Τώρα πια,  κουβαλάμε τις ευθύνες μας, πήραμε αγκαλιά τα όνειρα μας -που παραλίγο να μας τα θάψουν ζωντανά- και βγαίνουμε και το φωνάζουμε…

Εκείνοι θα ξυπνήσουν ποτέ; Θα συνειδητοποιήσουν το κακό που έχουν σπείρει και το διαιωνίζουν;

Ναι, οι πριν από εμάς φέρουν μεγαλύτερη  ευθύνη, επειδή  τους κρατούν στην εξουσία τόσα χρόνια.  Και αυτοί είναι οι γονείς μας ,οι παππούδες μας –που κι αυτοί είναι γονείς- κ.λ.π.
Εμείς όμως, δεν έχουμε γίνει γονείς και δεν γνωρίζουμε πως είναι για να κρίνουμε.
Γιατί κι εμείς, αν ήμασταν γονείς και μας έλεγαν πως χρειάζεται μέσο για να διοριστεί το παιδί μας, ΣΙΓΟΥΡΑ, θα συμβάλλαμε σε αυτό το παιχνίδι της δολιοφθοράς ( θέλοντας να το βοηθήσουμε).

Αλλά σημασία δεν έχει και ποιος είναι ο ηθικός αυτουργός;;!!!

Μήπως το κράτος που δημιούργησε «άγραφους νόμους» , που εμείς -εκ του αναγκαίου- τηρήσαμε για να επιβιώσουμε και πολλές φορές για να ζήσουμε;;
Ναι, ενέχουν μία διαφορά οι όροι:  επιβίωση και ζωή. Και μάλιστα Τεράστια. Κι εμείς απλώς επιβιώνουμε.
Είναι ωραίο να μιλάμε εκ του ασφαλούς.
Αναλογιστείτε λοιπόν, κάντε την αυτοκριτική σας, μπείτε στη θέση εκείνων που αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν τακτικές πολιτικάντηδων.
ΝΑΙ! Φταίμε που όταν ψηφίσαμε ΠΑΛΙ σκεφτήκαμε τον εαυτό μας,  ΠΑΛΙ  σκεφτήκαμε το προσωπικό μας όφελος.

Λάθος μας! Το φωνάζω κι εγώ μαζί σας!
Αλλά πείτε μου, όταν ο άλλος υποφέρει από την πείνα και του λέει θα σε διορίσω ψήφισε με….; Τότε ποιος ευθύνεται; Εκείνος που θα παραβεί τους δικούς του νόμους και κανόνες σκεπτόμενος την επιβίωση του (ούτε καν τολμούμε να μιλήσουμε για ζωή) ;
Ή εκείνος που θα εκμεταλλευτεί την ανάγκη για ένα καλύτερο αύριο που συντρέχει κάθε ανθρώπινη ψυχή;
Δεν μου έχει συμβεί και θα μπορούσα κι εγώ να κρίνω τόσο εύκολα -όπως εσείς – όποιον έπραξε κάτι αντίστοιχο.
Βέβαια ούτε εγώ έχω γίνει γονιός κι ούτε έχω βιώσει καταστάσεις ασύλληπτης φτώχειας.
Όμως έχω ζήσει και συνεχίζω να ζω σε ένα πλαίσιο που εκείνοι με έχουν τοποθετήσει: στο να διαβάζω μέχρι τα 27 μου, να έχω 3 πτυχία και να μένω άνεργη μετρώντας τα λεπτά στο πορτοφόλι μου για ένα καταραμένο εισιτήριο.
Οπότε σας ρωτώ κατάματα : Εσείς που κρίνετε έτσι εμάς που φωνάζουμε στους δρόμους (ανεξάρτητα κομματικών πεποιθήσεων γιατί εδώ μας συνδέει η «ανάγκη» να πάρουμε πίσω τη ζωή μας) είστε καλύτεροι;
Εσείς που τώρα ηθικολογείτε,  μου λέτε πως φταίει ο πολίτης που χρησιμοποίησε το γνωστό του, προκειμένου να βρει δουλειά για να μην πεθάνει από την πείνα ο ίδιος κι η οικογένεια του;
Κι αν κάποιος βίωσε την απόλυτη φτώχεια, βίωσε  την ανάγκη να βοηθήσει το παιδί του και είπε: Δεν σας ψηφίζω, -προτιμώ να μην με διορίσεις και να με βγάλουν από το σπίτι, ας πεθάνει το παιδί μου από την πείνα κ.ο.κ ….τότε αυτού του ανθρώπου εγώ προσωπικά του βγάζω το καπέλο!!! Θέλω να τον γνωρίσω-αν υπάρχει!

Αλλά αλήθεια είναι κανείς από εσάς -που μας  κρίνετε- κάπως έτσι;

Ναι διαιωνίσαμε εμείς την απαράμιλλη καταστροφική συμφεροντολογική συμπεριφορική των πολικάντηδων που μας κυβερνούν. Κι εμείς θα τη σταματήσουμε!
Αλλά αυτή την παιδεία δεχθήκαμε. Έτσι μας μεγάλωσαν κι έγινε ένα με το αίμα μας…μέχρι που νέρωσε το αίμα μας κι αρχίσαμε να διψάμε για κάτι καθάριο!
Αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε πως ήμαστε εργαλεία στα χεράκια τους, ήμαστε ο δρόμος για τον προσωπικό τους πλούτο και καταξίωση.
Ποτέ δεν κατάλαβα , όμως, γιατί κρίνουμε εκείνον που ξύπνησε;!
Δεν κάνει -όποιος έδρασε λαθεμένα κάποτε- να μπει σε μία άλλη συμπεριφορική γραμμή και πλεύση;
Δεν κάνει να μπει στο «σωστό δρόμο»;

Κοιμόμασταν βαθιά… πρέπει να αλλάξει! Και θα αλλάξει!

Και εδώ θα έρθει ο συνήγορος του «διαβόλου» και θα πει:

 • Έπρεπε να φτάσουμε εδώ για να ξυπνήσουμε;

Κι εγώ απαντώ:

 • Ο άνθρωπος ανεξάρτητα της φυλετικής του καταγωγής, από την άρξη της ύπαρξης του, έτσι είναι, έτσι άγεται κι έτσι φέρεται.
  Χρειάζεται κάτι να τον ταρακουνήσει συθέμελα για να αλλάξει τη «ρώτα» της ζωής του. Είτε αυτό αφορά την κοινωνική του υπόσταση, είτε την οικονομική, είτε την οποιαδήποτε.

Εδώ σε μία απλή ερωτική σχέση, αναρωτηθείτε πόσες φορές χρειάστηκε να νιώσουμε πως χάνουμε εκείνον που αγαπήσαμε για να παλέψουμε να τον κρατήσουμε;!
Πόσοι άνθρωποι έφτασαν στο σημείο να χάνουν τη ζωή τους για να την εκτιμήσουν και να τη φροντίζουν μετά;!
Αυτό λοιπόν, μην το κρίνουμε.  Γιατί τέτοιο «ζώον» είναι ο άνθρωπος, ‘μιμητικόν’ και καθόλου προνοητικό δυστυχώς!
Κι έτσι είμαστε όλοι , είτε λίγο –είτε πολύ.
Πρέπει με κάποιες συμπεριφορικές να συμφιλιωθούμε και να πορευθούμε με αυτές.
Τώρα λοιπόν, που έχουμε φτάσει στο έσχατο σημείο της αποκοτιάς -αν μου επιτρέπεται να το πω έτσι- ξυπνήσαμε.. Σημασία πλέον δεν έχει να ρίξουμε ευθύνες για το χθες, ούτε να αναλύσουμε ποιο ήταν το δικό μας «ξυπνητήρι» στην παρούσα φάση.  Πάντα κάτι, κάποιος θα πρέπει να είναι εκεί για να μας θυμίσει, να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε, να μας κάνει να ξυπνήσουμε κ.ο.κ.
Σημασία λοιπόν έχει ότι ξυπνήσαμε και διεκδικούμε.
Ας ενωθούμε κι ας μην κατηγορούμαστε μεταξύ μας , για ΠΡΩΤΗ φορά.
Ας μην αφήσουμε τη ματαιοδοξία του «και τι θ αλλάξει» να μας πάει ένα βήμα πίσω!
Ας ξεφύγουμε από την πλαστή ασφάλεια  του «υπάρχουν και χειρότερα»!
Ας πιαστούμε χέρι-χέρι κυριολεκτικώς!
Ας παλέψουμε για ότι μας ανήκει, τη ζωή μας.
Καιρός να την φροντίσουμε κι αυτή και την πατρίδα μας!

Είμαστε σπουδαίος λαός, το πιστεύω.
Ας αποδώσουμε αυτή τη σπουδαιότητα, που φέρει από την αρχαιότητα η Ελλάδα, μην την εξευτελίσουμε.
Δεν αξίζει σε κανέναν μας!
Θα κλείσω με μία φράση ενός εκτελεσθέντος του 1943 :

«Δεν έχει σημασία το πόσο θα ζήσεις και ποτέ θα πεθάνεις αλλά πώς θα ζήσεις και πώς θα πεθάνεις» (Χ.Φ) 

 

Ραντεβού στο Σύνταγμα φίλε αναγνώστα!

Εκεί βρίσκεται το «αύριο» σου!

Σε περιμένουμε!

 

 με περίσσια αγανάκτηση, 

β.α

Comments
3 Σχόλια to “Η «Επανάσταση» του Μάη του ’11 μυρίζει «ζωή», κάτι που έχουμε χάσει και το θέλουμε πίσω!”
 1. Ο/Η Στέφανος Λίβος λέει:

  Συμφωνώ μαζί σου, Βάσια! Αυτοί που τα λένε αυτά είναι συνήθως αυτοί που φταίνε περισσότερο και αυτοί που τους αρέσει απλά να μιζεριάζουν.. Ίσως κιόλας το προτιμάνε να πατώσουμε τελείως, να χρεωκοπήσουμε, ώστε να μπορούν να γκρινιάζουν ακόμα περισσότερο αντί να πάρουν τον κώλο τους και να κατέβουν σε μια πλατεία..

 2. Ο/Η aristea λέει:

  η ομαδική αυτή συσπείρωση ίσως και να οδηγήσει στις αλλαγές που χρειάζεται η ζωή όλων μας !!!
  Σ’ ευχαριστούμε Bάσια- σ’ ευχαριστούμε που μας χάρισες ένα τέτοιο άρθρο !!!

 3. Ο/Η gnomimou λέει:

  Μπράβο Βάσια. Άσε τους άσχετους να λένε. Προσπαθούν να μας δημιουργήσουν τύψεις και να νοιώσουμε συννένοχοι στις δικές τους αποτυχημένες πολιτικές. Δεν φταίνε αυτοί που δίνουν τις μίζες αλλά αυτοί που τις παίρνουν. Τώρα πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε ενάντια σε όλες αυτές τις πρακτικές που μας πέρασαν για να διατηρηθούν αυτοί στην εξουσία. Και μπορεί να ήμασταν συμμέτοχοι αλλά δεν είμαστε συννένοχοι.
  Και θέλει προσοχή τώρα. Το σύστημα θα προσπαθήσει να χτυπήσει το κίνημα και να πει ότι είναι παρακινούμενοι ή ότι δεν έχουν προτάσεις. Δεν είναι ότι δεν έχουμε προτάσεις. Να μας ακούσουν προσπαθούμε οι καρεκλοκένταυροι που δεν έχουν δουλέψει ούτε ένα τίμιο μεροκάματο στην ζωή τους.
  Τουλάχιστον δείχνουμε την αγανάκτησή μας και την δυσαρέσκειά μας στην σαπίλα τους και την ατιμωρισία τους και λέμε είμαστε εδώ εναντίον όλων σας, χωρίς κόμματα και κατ’ επίφαση κομματικές ιδεολογίες. Ακόμα και το γεγονος ότι τους θεωρούμε όλους ίδιους (γιατί άραγε;;;) είναι δική τους αποτυχία.
  Καλή συνέχεια και καλούς αγώνες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: