«Οι μετανάστες…..και οι «καλοί» Έλληνες!!! »

«Τη φρικιώδη κατάστασιν των Ελλήνων αναγιγνώσκομεν εν τη Δέμβερ του Κολοράδου συναδέλφω “Νέα”. Κατά την εν συναδέλφον ταύτην, ήτις δημοσιεύει εν πλάτει την έκθεσιν του εκεί αστυάτρου, 800 Έλληνες ζώσιν υπό τους χειρίστους της υγιεινής και ανθρωπότητος κανόνας.

Η αστυνομία εύρε περί τους 25 Έλληνας κοιμώμενους και διαιτωμένους εις εν στενότατον δωμάτιον.
Αμέσως η αστυνομία εξεδίωξε τούτους εκείθεν και απολύμανε καταλλήλως το δωμάτιον τούτο, εξ ού ηπειλείτο η υγεία του περίοικου πληθυσμού. Ένεκα τούτου η συνάδελφος εφημερίς επιτίθεται δρυμήτατα κατά των Ελλήνων, λέγει δ’ ότι εκ της ελεεινής τούτων υγιεινής καταστάσεως απειλείται η υγεία όλης της πόλης”.
»

: Ένα τελεσίγραφο, γραμμένο στην καθαρεύουσα και μάλιστα εναντίον των Ελλήνων μεταναστών. Δημοσιεύτηκε το 1909 (5/3) στην εφημερίδα «Αστήρ»  του Σικάγου.

Κάπως έτσι εκφραζόμαστε κι εμείς οι ανώτεροι Έλληνες έναντι του όποιου μεταναστευτικού ρεύματος. Έχω παρατηρήσει, όπως και πλείστοι από εσάς, πως ευρισκόμενοι -εμείς οι Έλληνες -σε κάποια συζήτηση που αφορά στους μετανάστες, όλοι με περισσή έπαρση και “καμάρι” , ισχυριζόμαστε θέλοντας να δικαιολογήσουμε και να υποτιμήσουμε τους μετανάστες αλλά ταυτόχρονα να υπερτιμήσουμε τους Έλληνες μετανάστες, πως όταν οι Έλληνες μετανάστευσαν σε Αμερική και Αυστραλία ( κυρίως) στάθηκαν άξιοι σεβασμού και αξιοπρεπείς ως προς τον τρόπο που έζησαν εκεί.

Έχω την αίσθηση πως το παραπάνω απόσπασμα που παραθέσαμε δίνει μόνο του την απάντηση. Υπάρχουν μαρτυρίες που αποσιωπούνται από δεξιόφρονους και εθνικόφρονους διότι θα καταρρεύσει η πολιτική συμπεριφορική που έχουν υιοθετήσει και η όλη στάση ζωής τους. Το να βρίσκεσαι σε θέση ισχύος, να πολεμάς και να εκμεταλλεύεσαι την αδυναμία των μεταναστών δεν σε καθιστά ανώτερο. Αλλά αυτή είναι πολυσύνθετη σκέψη, εξάλλου το να είναι κανείς ρατσιστής είναι εύκολη υπόθεση, το αντίθετο είναι δύσκολο.

Οι Έλληνες μετανάστες, λοιπόν, για όσους αγνοούν ή αποκρύπτουν εσκεμμένα, ήταν αντικείμενο χλευασμού και έντονης ρατσιστικής τάσης στις αρχές του 20ου αιώνα, σε Αμερική ( εξαιρείται η Λατινική Αμερική) και Αυστραλία.

«Το 1913 στην είσοδο ενός εστιατορίου στην Καλιφόρνια έγραφε: “Αμιγές Αμερικανικό! Όχι ποντίκια, όχι Έλληνες”.»

Τους αντιμετώπιζαν σαν φυλετικά και γεννητικά κατώτερους, τους φοβόντουσαν και θεωρούσαν πως «βρωμίζουν» τον τόπο τους με την ύπαρξη τους. –Σας θυμίζει κάτι;-

«Στα 1925 ο υφυπουργός προεδρίας του Queensland έγραφε:

“Οι Έλληνες της Βόρειας Κουϊνσλάνδης είναι γενικά ανεπιθύμητοι και δεν αποτελούν καλούς μετανάστες.(….) Δεν επιδίδονται σε καμιά χρήσιμη εργασία η οποία θα διεκπεραιωνόταν λιγότερο καλά χωρίς τη βοήθειά τους.

Συνοδευόμενος από έναν αξιωματικό της αστυνομίας, επισκέφτηκα κάμποσες από τις λέσχες και τα πανδοχεία τους, που βρίσκονται σε γενικές γραμμές σε άθλια κατάσταση. Το βιοτικό τους επίπεδο είναι χαμηλότερο από των άλλων αλλοδαπών. Κοινωνικά και οικονομικά αυτός ο τύπος του μετανάστη συνιστά απειλή για την κοινότητα στην οποία εγκαθίστανται και θα ήταν προς όφελος της πολιτείας, αν η είσοδός τους απαγορευόταν ολοσχερώς”.»

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως εμείς συνεχώς κραυγάζουμε πως «επιδεχόμαστε τα χτυπήματα» ενός λαθρομεταναστευτικού ρεύματος , έτσι κι εκείνες οι χώρες δέχονταν τους δικούς μας λαθρομετανάστες. Ο Έλληνας δεν ήταν πάντα αυτό που εμείς θέλουμε να φανταζόμαστε επειδή ενισχύει τη φιλοπατριωτική μας στάση. ( Μιλάμε για την περίοδο 1950-1974 που μετανάστευσαν περίπου 50 χιλιάδες Έλληνες).

«Ένας λαθρομετανάστης που εγκατέλειψε το πλοίο του το 1966 και εργαζόταν κρυφά σε ελληνικό εστιατόριο είχε πει: Όλοι εμείς οι λαθραίοι βλέπουμε δυο εφιάλτες. Ο ένας είναι ότι θα πεθάνουμε στην Αμερική ξένοι και ανεπιθύμητοι, και ο άλλος είναι ότι θα μας πιάσει το Ιμιγρέσο (immigration service) και θα μας στείλει πίσω στην Ελλάδα να πεθάνουμε εκεί»

Θα βρεθούν αρκετοί καλοθελητές να γυρίσουν να υποστηρίξουν πως δεν είμαι και τόσο Ελληνίδα ή πως είμαι πρόβατο κάποιας ακροαριστερής και αντιελληνιστικής τάσης. Όχι, Ελληνίδα είμαι , αγαπώ τη χώρα μου , τη στηρίζω και είμαι περήφανη για τον τόπο που μεγάλωσα. Όχι λόγω των τωρινών συνθηκών αλλά λόγω των ιστορικών υποδομών και της πολιτιστικής/πολιτισμικής ιστορίας που γράφτηκαν σε αυτόν τον τόπο. Αλλά δεν μπορώ να βλέπω , να ακούω αυτή τη μονόπλευρη, προπαγανδιστική και καθόλου αντικειμενική αντιμετώπιση.
Πρέπει επιτέλους αυτή η «τάχατη» νομιμοφροσύνη των Ελλήνων και η καταδυνάστευση των δικών  μας μεταναστών να λάβει τέλος κάπου εδώ. Φυσικά και αντιλαμβάνομαι τα προβλήματα που φέρει η ασύστολη εισροή τους αλλά και η ασύστολη/απύθμενη εκμετάλλευση τους.
Έχουν εκπονηθεί μελέτες στις ΗΠΑ στη δεκαετία του ’40 που παρουσιάζουν τους Έλληνες μετανάστες ως όντα που δεν δίσταζαν στη διάπραξη της όποιας εγκληματικής πράξης , όπως βιασμός, επίθεση, ληστείες και εμπόριο ναρκωτικών.

Δεν υπάρχει μεταναστευτικός λαός που δεν μην έχει «αφεθεί» στα χέρια τω ρατσιστικών οργανώσεων και των πολιτικών. Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε πως η ελλοχεύουσα  αυτή ρατσιστική συμπεριφορική δεν θα οδηγήσει πουθενά αλλά μονάχα σε κάποιον εμφύλιο μετέπειτα ( αν και κοντός ψαλμός). Θα μπορούσα να γράψω πολλά αλλά αυτό που κυρίως με ενδιέφερε είναι να καταγράψω 2-3 στοιχεία που αφορούν στην ελληνική μεταναστευτική γραμμή που χρήζει εξωραϊσμού και συγκρίνεται με την τωρινή κατάσταση. Θεωρώ πως καλό θα ήταν όπως λέει και ο σοφός λαός… να κοιτάμε πρώτα την «καμπούρα» μας, να σφίξουμε τις «στομάχες» μας και να αντιμετωπίσουμε μ’ αξιοπρέπεια τους συνανθρώπους μας. Στο κάτω-κάτω.. δεν φταίει εκείνος που πεινάει… φταίει εκείνος που δεν τον ταΐζει….

Και θα κλείσω με έναν στίχο του Τάσου Λειβαδίτη που γράφτηκε το 1950:

«Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκιο.» ( Απόσπασμα από το ποίημα του : Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος)

Τροφή προς σκέψη

Υγ.1: Μήπως, η πολιτική γραμμή που θέλησε η Ιαπωνία να περάσει στη Διάσκεψη του Παρισιού το 1919 περί αποβολής όποιας φυλετικής διάκρισης είχε βάση;

Υγ.2: Μήπως, θα έπρεπε να αναθεωρήσουμε για το «καθωσπρέπει» ελληνικό μεταναστευτικό ρεύμα;

Υγ.3: Οι δεξιόφρονες που δείχνουν με απίστευτο σθένος πόσο πατριώτες, πόσο Έλληνες, πόσο θρήσκοι είναι….θέλω να αναρωτηθούμε μιας και δηλώνουν χριστιανοί ορθόδοξοι σε ποια παράγραφο της διαθήκης, της Αγίας γραφής ή σε ποιο θρησκευτικό εγχειρίδιο καταγράφεται πως ο «μη» Έλλην είναι πράγματι βάρβαρος και κατώτερος… Που μας καθιστά ανώτερους εμάς;  Και σε ποιο σημείο αναφέρεται στο να μην αντιμετωπίζουμε τους συνανθρώπους μας σαν ίσους;…

«Δεν είναι οι μετανάστες οι εχθροί μας, εχθροί μας είναι αυτοί που κλέβουν τη ζωή μας!»


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: